ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός χειρουργικών προσεγγίσεων πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό την αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού. Μια ποικιλία νοσημάτων που περιλαμβάνει: τους πολύποδες, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Crohn και ελκώδη κολίτιδα), την εκκολπωματίτιδα και βέβαια τον καρκίνο του παχέος εντέρου θεραπεύεται με την απομάκρυνση του συνόλου ή μέρους του πάσχοντος εντέρου.
Παραδοσιακά, οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις, γνωστές με τον ευρύτερο όρο κολεκτομή, απαιτούσαν μια ενιαία μεγάλη κοιλιακή τομή. Είχαν μέση παραμονή στην κλινική τουλάχιστον μια εβδομάδα και επάνοδο στην καθημερινότητα μετά από 6 εβδομάδες. Η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας μετεγχειρητικής ανάρρωσης στον ασθενή σε συνδυασμό με την γεωμετρική άνοδο των τεχνολογικών δυνατοτήτων οδήγησαν σε λιγότερο επεμβατικές επιλογές οι οποίες είναι διαθέσιμες εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική, στην οποία χρησιμοποιούνται μικρές τομές.
Η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν πολλούς κοινούς χειρισμούς του παχέος εντέρου δια μέσω 4-5 μικρών οπών (μεγέθους περίπου 1-2cm). Ανάλογα με το είδος της διαδικασίας, ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες ημέρες και επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες πιο γρήγορα από ό, τι οι ασθενείς που αναρρώνουν από εγχείρηση ανοικτής κολεκτομής.
Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.
Όλοι όμως συμφωνούν ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου:
- Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο
- Ελαττώνει την παραμονή στην κλινική
- Οδηγεί πιο γρήγορα στην κανονική λειτουργία του εντέρου άρα και στην επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
- Έχει καλύτερα κοσμητικά αποτελέσματα
Ένας σεβαστός αριθμός μελών της επιστημονικής κοινότητας αντιμετώπιζε στο πρόσφατο παρελθόν με σκεπτικισμό αυτές τις χειρουργικές προσεγγίσεις. Ιδιαίτερα αυτό αφορούσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου και κατά πόσο η απομάκρυνση της νόσου είναι επαρκής και ασφαλής με τη λαπαροσκόπηση. Μεγάλες σειρές μελετών ανέτρεψαν πολύ γρήγορα αυτόν τον προβληματισμό και έτσι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.
Παρά το γεγονός ότι η λαπαροσκοπική εκτομή του παχέος εντέρου έχει πολλά οφέλη, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ορισμένους ασθενείς. Μια ενδελεχής αξιολόγηση από έναν έμπειρο χειρουργό στις λαπαροσκοπικές τεχνικές είναι σημαντική για να μάθετε αν η τεχνική είναι κατάλληλη για την κατάστασή σας.